Specialisaties
Waarin zijn wij gespecialiseerd?
Fysiotherapie
Fysiotherapie of kinesitherapie is een paramedisch beroep dat zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens.
Oncologie
Oncologie, kankerkunde, cancerologie of carcinologie is de medische kennis en behandeling van kanker. Een internist die zich in oncologie gespecialiseerd heeft, is medisch oncoloog. De term komt van het Griekse onkos dat massa of tumor, en het achtervoegsel -logie dat 'leer' of 'kunde' betekent.
Oedeemtherapie
Oedeemtherapie is een behandeling van lymfoedeem van arm of been door een fysiotherapeut of huidtherapeut.
Geriatrie
Als geriatrische fysiotherapeut ben je gespecialiseerd in het behandelen van ouderen. Door meer kennis te hebben van de ouder wordende mens kun je beter en gerichter behandelen om de klachten te verminderen en verdere achteruit gang te voorkomen en zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven functioneren. Ook kun je als geriatrische fysiotherapeut, indien nodig, gezinsleden en mantelzorgers adviseren en begeleiden. Concreet behandelen we mensen met MS, beroerte, dementie, osteoporose, arthrose en arthritis ,loophulpmiddelen instructie, valpreventie. Maar ook bv transfertraining (voor patient maar ook voor mantelzorgers. Behandeling vindt plaats in de praktijk maar ook thuis, dit wordt per individu bekeken.
McKenzie
De McKenzie Methode ook bekend als Mechanische Diagnose en Therapie (MDT) is een onderzoeks- en behandelmethode, die wereldwijd wordt gebruikt voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Deze wetenschappelijke bewezen methode is voornamelijk bekend geworden door de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten, al dan niet met uitstraling naar benen of armen, maar kan ook toegepast worden bij behandeling van andere gewrichten, zoals schouder, ellenboog, heup, knie etc.
Vaak is pijn aan het bewegingsapparaat `mechanisch’ van oorsprong. Dit wil zeggen dat dagelijkse bewegingen en houdingen de pijn veroorzaken. De McKenzie Methode bevordert de mogelijkheden van het lichaam om zichzelf te genezen zonder medicatie, een operatie of andere passieve behandelingen, zoals warmte-, koude- of ultrasound-therapie. Deze methode speelt ook in op de groeiende vraag van patiënten en zorgverzekeraars. Door zelfbehandeling wordt niet alleen sneller een beter resultaat bereikt, maar worden ook de zorgkosten laag gehouden.
Cyriax
Cyriax combineert de orthopedische geneeskunde met technieken uit de manuele therapie. De behandelingen bestaan uit o.a manipulaties, mobilisaties (tracties en translaties), dwarse fricties en gerichte oefentherapie. Het omvat het onderzoek en de behandeling van aandoeningen die in principe niet voor operatieve behandeling in aanmerking komen.
Het kenmerk voor de orthopedische geneeskunde is de systematiek in het onderzoek dat steeds op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Hierdoor wordt er een heldere diagnose verkregen. De therapeut kan hierdoor gerichter een therapieplan opstellen en uitvoeren. Van essentieel belang bij dit onderzoek is een goed inzicht in het ontstaan van de klachten, de structuren die bij de klachten zijn aangedaan en het verloop van de verschillende aandoeningen noodzakelijk. Hiermee kan een goede diagnose worden gesteld. Met aansluitend een gerichte en gelokaliseerde behandeling op de aangedane structuren.